Servoil, precisie injectie smeersystemen

Staan sommige delen van uw pneumatische systeem droog en / of lopen andere delen over van de olie dan is het SERVOIL smeer systeem de oplossing.

voorbeeld doorsnede standaard pneumatiek smering
Standaard smering

Standaard smering (zie afbeelding boven) is ongecontroleerde smering. Olienevelaars (ook de zogenaamde “micro” of “mist” uitvoeringen), smeren vooral leidingen en andere delen van uw pneumatiek systeem waar dat niet nodig is. Op sommige plaatsen bevindt zich geen olie, terwijl de olie zich op andere plaatsen juist ophoopt. De Serv-Oil precisie injectie smeersystemen zijn ontwikkeld om de exact juiste dosering olie op de exact juiste plaats te geven (zie afbeelding hieronder).  Het resultaat is een veel langere levensduur van uw componenten zoals cilinders en air-tools ten opzichte van normale olienevelaars.

voorbeeld precisie injectie pneumatiek smering
Servoil precisie injectie smering

Hieronder volgt een korte technische uitleg van het systeem. Uiteraard kunt u altijd contact met ons opnemen indien u uitgebreide informatie wenst.

Doorsnede Servometer
Servometer

De basis van het systeem wordt gevorm door de zogenaamde Servometer. Deze geeft een zeer nauwkeurig gedoseerde hoeveelheid olie op het moment dat er een luchtpuls wordt gegeven. De, zeer nauwkeurig in te stellen,  hoeveelheid olie en het aantal drukpulsen bepalen dus de werking.

De hoeveelheid olie is afhankelijk van het type Servometer: 1 druppel type (standaard, 0,03 ml), 0,5 druppel (0,0015 ml) , of 2 druppel (0,06ml) type. Bij een drukpuls zal een 1 druppel type 1 druppel olie (0,03 ml) geven bij de instelling maximaal. Deze instelling is door middel van een draaiknop te regelen van maximaal tot minimaal 10%. Dit gebeurt in goed instelbare stappen van 2%. Optioneel is ook een micro-dial uitvoering leverbaar, met nog nauwkeurigere instelling.

De drukpuls van bijvoorbeeld een stuurventiel voor een cilinder kan gebruikt worden om de Servometer aan te sturen. In de praktijk blijkt echter dat meestal met minder drukpulsen op de Servometer optimale smeerresultaten worden bereikt. Er kan dan een zogenaamde counter worden geplaatst. Deze kan worden ingesteld op 1, 5 of 10. Bij instelling op 5 van de counter zal deze slechts 1 op de 5 drukpulsen doorgeven aan de Servometer. Bovendien kunnen 2 counters eenvoudig in serie worden geplaatst zodat ook de waarden 25, 50 en 100 bereikt kunnen worden. Indien er geen pulserende luchtdruk aanwezig is, kan worden gebruikt gemaakt van een zogenaamde Frequency Generator.

Het Servoil systeem is niet alleen geschikt voor het smeren van cilinders, maar zeker ook voor het smeren van air-tools. Graag informeren wij u verder.

De basis documentatie kunt u hier vinden.

Een uitgebreide informatie folder geschreven door  Master Pneumatic kunt u hier vinden.